Kolmården Adventures
Nyheter
KA-lendern
Om oss
Artiklar
Gästbok
Arrangemang
Multisportlag
Tjänster
Partners
Kontakt


Anv:
Lösen:
8/10 2010 10:44:55
Polar Adventure race 2010
Joels egen raceberÀttelse;

En 4-manna Mix AR-tÀvling i 2 delar med fokus runt GIH i Stockholm.
Nja, jag lÀmnar redogörelse av stöket innan jag hade en plats i ett lag. Laget jag ingick i blev till slut Jag, Peter N, Malin H (Livgardet) Ä O2.

PRE
Annorlunda för mig var att jag inte var lagkapten eller prylansvarig... Hindrade ju inte nÄgra av mina bekanta som behövde lite specialprylar ;)
Det var skönt att bli "serverad". Hade inte alls mycket packning med mig. Det mesta kÀndes som jag hade kontroll pÄ. Det som inte riktigt var klart var hur vi skulle ta oss ann tÀvlingen. MÄlsÀttningen var att kÀmpa om en palllplats, Ä det fanns gott om kompetenta lag...

Dag/Natt 1
S1 Prolog (Berzellipark/Strömmen/Gamla Stan/Karlberg)
Start i Berzellipark. Stads-OL med vatteninslag. Fram till madrasspaddlingen var det rejÀlkubbning. Vi höll ett bra tempo. Madrasspaddlingen runt Riksdagsholmen blev en mardröm för mig. Jag fÄr inte till det. Dessutom fastnade jag i en fiskelina. Jag fick kÀmpa mig igenom det momentet. Fick bra stöd av O2. VÀl uppe pÄ land igen drog vi vidare med ngra CPs i gamla stan följt av simning. Har lite problem med att fÄ i mig vÀtska... Lungan i ryggan Àr jammad med pulvret. Gör flera försök att fÄ ordning pÄ det i farten. Börja frÄga runt efter en flaska.
Efter simningen som vi fixade bÀttre en de flesta andra lagen sprang vi mot Karlberg och lite MilitÀrhinderbana. Med en militÀr i laget sÄ var det inget problem.
NÀr vi skulle ut pÄ paddlingen, sÄ var inte TA dÀr det var markerat pÄ kartan... 2min strulbom.
Vid bytet fÄr jag nu loss en flaska frÄn TÀvlingsledningen. Nu har jag tillgÄng till vÀtska. Vi Àr nu 11min efter tÀten.

S2 Acronpaddling (Karlberg->Grimsta)
3 frampaddlare Ä 1 bakpaddlare... Hur ska vi organisera oss. Vi kör efter vikt. PN Ä Malin i den bÄt som vi tror Àr snabbast. PN fÄr konvertera till bakpaddlare. O2 Ä jag fÄr nog den bÄt som Àr snabbast fast sÄ inte var planen. PN Ä Malin kÀmpar hela tiden. De jobbar pÄ bra.
O2 och jag diskuterar lite hur vi kan fÄ det att gÄ snabbare. Vi gör ett försök att bogsera, men PN/Malins bÄt har inget som det gÄr att sÀtta fast linan i...
TÀvlingen "stannar" av. Efter en intensiv inledning sÄ börjar det sÀtta sig och det blir lite avstÄnd mellan lagen. Vi blir tyvÀrr ifrÄn och ompaddlade.
"Detta Àr vÄr skitstrÀcka".
NÀr vi vÀxlar in Àr vi 29min frÄn tÀt pÄ en 9e plats. Inte alls enligt ritningarna, men avstÄndet fram Àr inte skrÀmmande...

S3 Orientering (Grimsta->JÀrfÀlla)
Det har blivit mörkt. Vi roddar pÄ oss vÄra pannlampor. Innerst inne vill jag att vi kommer i mÄl innan solen gÄtt upp. DÄ har vi gjort bra ifrÄn oss.
Vi glömmer att stÀmpla. O2 fÄr vÀnda tillbaka. Det ryker ytterliggare nÄgra minuter. Vi fryser efter paddlingen. Försöker fÄ upp lite vÀrme med korta snabba steg. Vi gör inga större bommar pÄ strÀckan. Jag fÄr ta orienteringsansvaret pÄ slutet. Bara lite kontrolletning vid en CP, annars rullade det pÄ bra.
Vi har passerat 2 lag pÄ strÀckan, vi ligger nu 34min efter.

S4 MTB-O (JÀrfÀlla/Rosersberg/Vallentuna/Rösjön)
Nu ska hĂ€r cyklas. Jag har svĂ„rt att se kartan. Fipplar med lyset, men det blir blĂ€nk och jag "hinner" inte med. Över- Ă„ undergĂ„ngar, genvĂ€gar... Jag fĂ„r slĂ€ppa allt och lĂ„ta O2 ta det hĂ€r. PĂ„ vĂ€g mot CP19 fĂ„r vi inte ihop det pĂ„ kartan. Vi har hamnat i en Ă„tervĂ€ndsgrĂ€nd. Till slut vĂ€ljer vi att ta Upplandsleden, och den Ă€r inte cyklingsbar... Vi tappar 20min, pga att grönkartan har brister. VĂ„r förhoppning Ă€r att det Ă€r lika illa för alla. Jag tar över initiativet runt Rosersberg, dĂ€r jag nĂ„gon mĂ„nad innan har tĂ€vlat (STAR). Gör en bom Ă€ndĂ„ (2min). Vi trummar pĂ„ i natten. Det Ă€r rejĂ€lt kallt, runt 7grader plus fartvind. Jag har alldeles för lite pĂ„ mig runt mina vader. De vill hela tiden krampa ihop sig för att klara vĂ€rmen. Jag vĂ€ljer att köra med lite högre kadens för att hĂ„lla vĂ€rmen. PĂ„ slutet in mot TA kommer vi ihop med 2 lag. Vi vill köra pĂ„ och tar första initiativet, men de andra 2 lagen vill inte hjĂ€lpa till... Det stannar av. VĂ€ldigt trĂ„kigt. Nu fĂ„r vi se exempel pĂ„ hur en klunga kan bli en "skithög". NĂ„gra smĂ„ försök görs för att fĂ„ ordning pĂ„ den men utan lycka. Vi "dödar" strĂ€ckan...
Vi Àr nu pÄ en 6e plats, 60min efter.

S5 Orientering (Rösjön)
Snabbt byte för att kunna orientera ostört. Vi tar ett lag dÀr. Vi kommer ivÀg snabbare Àn de övriga lagen. PÄ lÀtta smidiga ben studsar vi ivÀg (*ironi*). Jag tar kommandot. Kör safe vÀgval. Inga bommar. Det rullar pÄ hela tiden. Vi har bland de bÀsta tiderna pÄ strÀckan. 59min efter.

S6 MTB-O (Rösjön/Kista/JÀrva/GIH)
Snabbt byte igen. NÀr vi var pÄ vÀg in frÄn orienteringen mötte vi ett norskt lag, Evansport, de ligger pÄ 4e plats. De ligger uppskattningsvis runt 10min före oss... Nu Àr det jakt.
Historien upprepar sig. Jag hinner inte hÀnga med pÄ kartan. "Ser" inte igenom... Har svÄrt att sortera fram vÀsentligheterna. Förbi Kista, vi Àr ifatt norrmÀnnen. Jag försöker jaga pÄ laget. Vi har ett momentum och har chansen att skapa oss en lucka...
..."hemlÀngtan", bristande koncentration och undermÄligt kartmaterial gör att vi Àgnar alldeles för mycket tid pÄ JÀrvafÀltet. Vi tappar nog runt 10min pÄ strul. VÀl framme vid CP32 Àr vi tillsammans med normÀnnen... De trycker till och cyklar ifrÄn oss. Vi strular vid sista CP/runt TA och tappar ytterliggare tid (8min e Evansport).
Efter dag/natt 1 Àr vi pÄ 5e plats 68min efter (bommat/strulat bort runt 40min). Vi har nu tÀvlat i drygt 11timmar.

Vila/Omstart
O2s rutin Àr mycket vÀrd. Han skickar laget till duscha varmt inomhus, vi tar med oss varm mat. (Duschen var oslagbar). Sen kryper vi ner ombytta klara för att race. Vi sover 2timmar. GÄr upp 1timme före start. Fipplar lite, Àter frukost. TyvÀrr ligger vi mer Àn 60min efter och fÄr starta i massomstarten. PÄ't igen...

S7 Paddling (GIH/Husarviken/Lidingö/Skuru/DuvnÀs/Hammarby)
För att fÄ momentum direkt tar jag initiativet i löpningen ner till bÄtarna. En kort löpning. Vi Àr 3 lag som kommer in gemensamt till ilÀgget. Det blir ett struligt ilÀgg. Jag kopplar direkt in bogsering pÄ Malin. Tanken Àr att vi ska spara O2 till Globen och att jag Ä PN ska bogsera Malin. Första CP sitter under Lidingöbron. SidovÄgor, dock inga problem, lite störande för rytmen. Vi fortsÀtter söderut ut mot Skurusundet... BÄttrafiken till tar, medvind. Sjön blir mer och mer gropig. SMS "kommer ifatt" precis innan ingÄngen i sundet. HÀr Àr det rejÀlt gropigt, kÀnns inte som att vi kommer framÄt. SMS har ett lite högre tempo Àn oss, men vi kompenserar det med att inte gÄ runt (de gÄr runt 2ggr). Framme vid lyftet vid DuvnÀs Àr jag riktigt sliten, mellan CP33 Ä Cp34 (12km) har vi hÄllit ett snitt pÄ 9kmh. Helt okej. TyvÀrr blir jag sÀnke för laget fram till Hammarbybacken. Paddeln blir bara tyngre Ä tyngre... Vi lyckas hÄlla kontakten med SMS men tappar runt 5min pga att jag inte Àr pÄ tÄrna.
Vi leder omstarten ihop med dem. HÄller vi alla lag bakom oss sÄ blir vi 5a. Om vi lyckas gÄ ifatt Evansport, behöver vi ha en lucka med pÄ minst 8min för att ta 4e platsen.

S8 SkyView Challenge + StadsOL (Hammarby/Globen/GIH)
Efter en paddling har man inte vÀrldens snyggaste löpsteg. Nu med upp Ä ner för Hammarbybacken innan Globen, sÄ blev det inte snyggare. Nu var det dags för O2 att visa vad han gÄr för. Han gör en riktigt bra repklÀttring, tyvÀrr vinner han inte spurtpriset (30sek ifrÄn). Under tiden fick vi andra lite vila Ä mat. För vÄr del blev det 6 chessburgare en stor Cola och en stor strips. O2 ville bara ha en banan... Tillsammans med SMS kör vi pÄ mot GIH. Vi tappar lite pÄ dem pÄ Söder MÀlarstrand. I KungstrÀdgÄrden kopplar PN Ä Malin in mig Ä O2. Vi fÄr upp tempot till bytet. I bytet Àr vi ikapp.

S9 MTB
Det rullar pÄ bra. TyvÀrr kör Malin i och skadar handen (det blev 4 stygn pÄ sjukan efter). Hon gnÀller inte utan fÄr en handske av O2, sen pÄ't igen. Tycker vi har ett flyt hela strÀckan igenom. Vi kör ifrÄn SMS ganska tidigt. Vi möter Evansport, de Àr 2/3-delar av strÀckan före oss. KÀnns som att vi inte kommer ha nÄgon chans att mata ifatt dem. Vi har hamnat i ett vaccum. Vi gör en bra och kontrollerad cykling och har trots det 3e bÀsta tid pÄ strÀckan.

S10 Trailrun
Det Ă€r bara att mala ner strĂ€ckan. Malin tar mig pĂ„ slĂ€p direkt. Jag klarar inte riktigt att hĂ„lla uppe tempot. Är lite sliten i lĂ„ren Ă„ knĂ€na. Iom att vi inte kĂ€nner nĂ„got hot bakifrĂ„n och att det Ă€r lĂ„ngt fram, sĂ„ vi stressar inte pĂ„. Vi avslutar helt enkelt tĂ€vlingen utan att ta ut det sista.

AIM Challenge KolmÄrden
KolmÄrden Adventures arrangerar 2024 AIM Challenges fjÀrde multisporttÀvling i KolmÄrden en destination som andas multisport Àventyr och upplevelser Mer info.

Ultimata KolmÄrden
18 maj 2024, Sveriges tuffaste privata tillstÀllning. Mer info.

Ultimata KolmÄrden, Hall of fame
HÀr finns resultaten frÄn alla Ärs Ultimata KolmÄrden, tillsammans med "Hall of Fame". Klicka för nedladdning av filenMer info.

Hyr Acronkanot
Vill du paddla snabbare?? Hyr silverpilen. Mer info.

© Kolmården Adventures 2024 info@kolmardenadventures.com