Kolmården Adventures
Nyheter
KA-lendern
Om oss
Artiklar
Gästbok
Arrangemang
Multisportlag
Tjänster
Partners
Kontakt


Anv:
Lösen:
23/5 2011 14:38:50
En amatörs upplevelse av Ultimat
En amatörs upplevelse av Ultimata KolmÄrden

Hur kom det sig att jag ville göra det hÀr?
Det hela började en helt vanlig onsdag kvÀll i vintras. Eftersom det var onsdag hÀngde jag pÄ KlÀtterhallen. Min egen kvÀll varje vecka, bara för mig och ingen annan. Jag och Jens J hade tidigare pratat om att köra Ultimata KolmÄrden som en kul grej att ha gjort innan man checkar ut jordelivet. Efter ett par veckors velande beslutade vi med en klassisk handskakning att det Àr klart vi ska köra Ultimata KolmÄrden. Planen var att paddla ihop och dÀrefter gÄ en hÄrd match som konkurrenter pÄ MTB och orienteringen.

Jens pajar knÀt nÄgon mÄnad innan tÀvlingen och kan inte köra tÀvlingen. Men Jens Àr en snÀll man och stÀller upp pÄ paddlingen ÀndÄ. Tack för det Jens! Annars skulle jag inte kunna genomföra tÀvlingen dÄ jag inte Àger en kajak.

Banan ur min synvinkel
Nu var det alltsĂ„ klart. Jag skulle först paddla Glotternrundan. En runda pĂ„ ett sjösystem jag blir trött av att köra pĂ„ lĂ„ngfĂ€rdskridsko med fikaraster. Inte nog med det jag skulle först springa frĂ„n Åby IP till Graversfors. En strĂ€cka pĂ„ ca 4 km, dvs ett helt vanligt trĂ€ningspass för mig. NĂ€r jag paddlat klart skulle jag Ă„terigen ta mig till fots till Åby IP.

Sen skulle jag cykla MTB pÄ stigar och lite grusvÀg i ca 5,5 mil. Fysiskt tuffa och tekniska stigar. Den natur man tar sig igenom Àr vacker. GÀller bara att hinna njuta. Jag provkörde banan en gÄng innan loppet och var helt slut. Hur f-n skulle jag kunna springa efter detta?

Efter MTB skulle jag springa upp pĂ„ 15 toppar runt Ågelsjön och Ättetorpsbergen. DĂ„lig orienterare som jag Ă€r passade jag pĂ„ att reka topparna innan. Att springa fel pĂ„ tĂ€vlingen skulle bara bli för mycket för mitt psyke. Det som slog mig var att det finns en massa fina platser jag inte hade varit pĂ„ tidigare. Jag har redan tagit med familjen pĂ„ utflykt till tvĂ„ av dem.

Racet
Klockan ringer 04:00. En helt vanlig tid för mig med en son som inte gillar sovmornar. Jag kommer upp till Åby IP 05:10 sippande pĂ„ en stor kaffe. KĂ€nner mig seg. En skön atmosfĂ€r rĂ„der bland deltagarna. Det Ă€r en tĂ€vling i god sportsmannaanda och ett enkelt arrangemang. Tror inte nĂ„gon tĂ€nker en tanke pĂ„ att fuska. Alla vill göra sitt bĂ€sta, köra banan pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt för att se hur lĂ„ngt det rĂ€cker.

Etapp 1: Paddel
Starten gÄr, jag lÀgger mig medvetet sist. Det Àr nÀmligen den placeringen jag förvÀntar mig. De andra deltagarna ser sjukt vÀltrÀnade ut. Dricker de inte öl överhuvudtaget? Hur mycket trÀnar de egentligen? NÄja, som förvÀntat drar de snabbt ifrÄn. Drack nog lite för mycket kaffe, benen kÀnns tunga. Hmm, hur ska detta gÄ?
Ser en rÄbock vid graverforstrÀsket som nog undrar vad det Àr som pÄgÄr. Kommer fram till NÀknen och möts av Jens i bilen, han trodde jag fÄtt problem. Var jag verkligen sÄ lÄngsam pÄ löpningen? Nu var vi Àntligen pÄ gÄng i kanoten. Vi paddlar pÄ och njuter av en fin försommarmorgon. Kanoten och allt annat flyter pÄ bra. Vid lyftet över till SvÀngbÄgen kommer första badet. Inte frivilligt dock. Jag sitter bak och sÀger Ät Jens att jag kliver ur först. Problemet var att det aldrig kom nÄgon botten. Jag fick alltsÄ simma istÀllet.
Över till SvĂ€ngbĂ„gen som kĂ€nns lĂ„ng, nu börjar mjölksyran komma. Jag och Jens har paddeltrĂ€nat en gĂ„ng innan. Innan dess var det nog en familjetur för tvĂ„ Ă„r sen. Teknik och styrka saknas sĂ„ledes. Tror Ă€ndĂ„ att 15 Ă„rs klĂ€ttertrĂ€ning hjĂ€lpte till lite.
Slutet pÄ Haggölen blir varken kanot eller vandring. Det blir nÄgot mittemellan, trÀskvandring. Jag skrattar Ät Jens som sjunker pÄ varje steg. Ser ut som han har klövar istÀllet för fötter. Sen visade sig att Jens inte kunde lyfta upp benet ordentligt pga knÀproblemen. DÀrför kunde han inte gÄ pÄ grÀstuvorna. Sorry för klövkommentaren Jens!
LĂ„ngt lyft över till Övre Glottern dĂ€r jag badar igen. Undra om den vattentĂ€ta fickan pĂ„ cykeltröjan verkligen Ă€r vattentĂ€t? DĂ€r ligger mobilen utan vattensĂ€kring.
Vidare till Nedre Glottern, motvind och mjölksyra Ă€r ingen bra kombination. Vi borrar oss igenom vinden och kommer iland efter 3h och 30 minuter paddling strax efter tre kajakpaddlare. Jag tackar Jens och joggar ner mot Åby IP. Men hur kan benen kĂ€nnas sĂ„ tunga efter paddling? KĂ€nns tungt.

Etapp 2: MTB
Min favoritgren. Jag vÀxlar ut samtidigt som tre andra. Kör pÄ lÀtta vÀxlar. Efter Jakobsdalsberget har jag passerat de andra tre. Det kÀnns bra nu, rullar vidare, slÀpper pÄ i backarna ner mot scoutstugan vid Gransjön. DÀr möts jag av en lös hund som kommer springande mot mig med vit fradga i mungipan. Jag tror det Àr en Rottweiler men Àr inte sÀker. Jag hör Àgaren ropa efter hunden men den lyder inte, jag tror den har siktet instÀllt pÄ min ena vad. Ett gott och segt köttben tÀnker den. Jag vÀxlar upp och drar pÄ allt jag kan men den fortsÀtter att ta in. Jag ser en bild framför mig hur den snart sitter fast, hÀngande i min vad. DÄ möter jag en annan cyklist. Hunden blir rÀdd och vÀnder om. Det var nÀra ögat, eller ville den bara leka som alla hundÀgare sÀger?
Jag lugnar ner mig och rullar vidare. FÄr skrika ur spÄr pÄ en grÀvling som parkerat pÄ stigen dÀr jag ska cykla. Den flyttar snÀllt pÄ sig. Vilda djur lyder tydligen bÀttre Àn tama djur.
Vid HjÀlmaresjö brakar det till och det ser ut som jag tappat kedjan. Det skulle dock visa sig vara vÀrre Àn sÄ. Jag har kört av vÀxelörat! F-n!
Som tur var har Joel sagt Ät mig att alltid ha ett i reserv. Jag lyder sÄklart coachen och har ett i reserv. Men hur byter man? Jag böjar mecka. Men har jag ingen nyckel pÄ mitt universalverktyg som passar de smÄ skruvarna? Ska jag vÀnta pÄ nÄgon och frÄga om de hr nÄgon nyckel? MÄste jag bryta? Hur gör man, ska jag bestÀlla en taxi? Hur ska den hitta hit? Jag börjar leta efter en fil pÄ andra halvan av verktyget och finner dÀr en ensam liten insex nyckel som passar perfekt. Bort med det gamla och efter lite strul dit med det nya. Tog 20 minuter. Skit ocksÄ. Negativa tankar öser över mig. Jag försöker mota bort dem med att jag löste problemet och Àr igÄng igen. Det Àr en tÀvling mot mig sjÀlv. Inget blir bÀttre av att sura. Efter en timme slÀpper det och alla negativa tankar borta. Jag ska nu vÀxla över till orientering.

Etapp 3: Orientering -15 toppar
Byter om och joggar ivÀg. Benen kÀnns tunga som bly. Börjar gÄ direkt vid först backen. StÀmplar först kontrollen. Bra! Nu Àr det bara 14 kvar. Jag kÀmpar pÄ, gÄr och joggar om vartannat. Det gÄr skapligt men det Àr varmt. Har nog för lite vÀtska med mig. PÄ vÀg upp mot kontrollen A brÀnner solen ordentligt. Jag möter Niklas som sÀger att han bryter. Negativa tankar igen, om inte han kÀnner att han fixar det. Hur ska dÄ jag kunna ta mig runt? TÀnker ut en plan. Efter kontrollen B ska jag gÄ/jogga till kontrollen E via Stora berget . DÀr ska jag fylla pÄ vatten och svalka mig. Det visar sig vara en bra plan. Jag piggnar till och fÄr nytt mod. Betar av kontrollerna en efter en. Mobilen ringer. Fickan var vattentÀt! Bra tröja. Det Àr min sambo som undrar om jag lever. Allt Àr okej sÀger jag, kommer hem om 2 timmar. Nu Àr det nÀmligen bara tre kontroller kvar. TvÄ kvar, ivÀg mot fyran. Var Àr fyran? Var Àr jag? Nej inte nu, hur kan jag missa nu? Jag samlar mig, gÄr tillbaka lÀser in mig pÄ kartan, hittar fyran och stÀmplar. Missade nog en kvart. Men jag har fÄtt nya krafter. HemlÀngtan? Jag springer nu, jag faktiskt, inte joggar utan springer mot femman och mÄlet. Jag gÄr i mÄl efter dryga 12 och en halv timme.

Jag Àr trött, men inte helt slut. KÀnns helt okej faktiskt. Det var kul - en heldag i skogen.

VÀl hemma efter lite bestyr kÀkar jag en kebabpizza och dricker en par öl. Gott men inte fantastiskt, magen Àr lite slutkörd efter all sportdryck och energibars.

Vaknar dagen efter och mÄr riktigt bra. TÀnker att nÀsta Är kör jag under 12 timmar.

/HĂ„kan Lindgren, Jursla, 2011-05-23
AIM Challenge KolmÄrden
KolmÄrden Adventures arrangerar 2024 AIM Challenges fjÀrde multisporttÀvling i KolmÄrden en destination som andas multisport Àventyr och upplevelser Mer info.

Ultimata KolmÄrden
18 maj 2024, Sveriges tuffaste privata tillstÀllning. Mer info.

Ultimata KolmÄrden, Hall of fame
HÀr finns resultaten frÄn alla Ärs Ultimata KolmÄrden, tillsammans med "Hall of Fame". Klicka för nedladdning av filenMer info.

Hyr Acronkanot
Vill du paddla snabbare?? Hyr silverpilen. Mer info.

© Kolmården Adventures 2024 info@kolmardenadventures.com