Kolmården Adventures
Nyheter
KA-lendern
Om oss
Artiklar
Gästbok
Arrangemang
Multisportlag
Tjänster
Partners
Kontakt


Anv:
Lösen:
4/8 2005 00:04:09
Rapport frÄn F.E.M 2005
Rapport frÄn F.E.M 2005
Som de luttrade fjĂ€llrĂ€var vi Ă€r bestĂ€mde vi oss tidigt för att stĂ€lla upp i Ă„rets upplaga av FjĂ€llrĂ€ven Extreme Marathon (F.E.M). Nytt för Ă„ret var att tĂ€vlingen flyttats frĂ„n Åre till Kebnekaise. Årets bana lovade 60 kilometer fĂ„gelvĂ€gen med 4000 tuffa höjdmeter. Detta krĂ€ver en del sĂ„ vi fick specialtrĂ€na backpass med packad ryggsĂ€ck. PĂ„ fyra pass lyckades vi fĂ„ ihop ca 3700 höjdmeter.

Behovet av viktoptimering gjorde att vi sökte ett samarbete med friluftsbutiken Uteliv i Linköping. Vi bestÀmde oss för att anvÀnda den nya ryggsÀcken Trailrunner frÄn Lundhags. Det krÀvdes dock en del modifieringar för att fÄ sÀcken att passa vÄra spÀda multisportkroppar. Slutlig vikt pÄ tÀvlingsutrusningen inklusive vÀtska blev 5,2 kilo per man.

Efter det sista hĂ„rda backpasset i hemmaterrĂ€ngen kring Åby började PĂ€r kĂ€nna sig krasslig. Ett lĂ€karbesök visade att han fĂ„tt Borelia – inte bra
 Trots detta satt vi pĂ„ fredagen fulla av förvĂ€ntan pĂ„ planet till Kiruna.

Startskottet i Nikkaluokta gick klockan tio pÄ lördagsmorgonen. Efter en halvtimme hade fyra lag gÄtt loss i en tÀtklunga: Team Uteliv, ProffsPoolen, Team Outside och Team Sportia. Vi kÀnde att vi var nÄgot starkare uppför och försökte utnyttja detta. Vid TjeuratjÄkka, den tredje kontrollen, efter en dryg timme och 1000 höjdmeter hade vi en lucka pÄ nÀstan tvÄ minuter. Ledningen varade inte lÀnge. Redan i utförslöpningen ned till nÀsta kontroll var övriga tÀtlag ikapp. Under den fortsatta utförslöpningen ned mot Ladtjovagge vrickade PÀr till foten.

Fram till Kebnekaise fjÀllstation höll tÀtgruppen pÄ fyra lag ihop. DÀrifrÄn var stigningen till nÀsta kontroll dryga 300 höjdmeter. DÀr fick vi en Äterigen en lucka, denna gÄng pÄ tvÄ minuter. Vi lyckades sedan hÄlla en lucka över de avslutande kontrollerna, Kaipak och Lillberget, fram till mÄlet vid nattlÀgret vÀster om Elsas bro.

Strax efter mĂ„lgĂ„ngen insĂ„g Henke att hans skor varit med alldeles för lĂ€nge. BĂ„da sulorna höll pĂ„ att slĂ€ppa pĂ„ insidan. Vad göra? PĂ€r ”McGyver” hade förstĂ„s en lösning: med hjĂ€lp av buntbant, tĂ€ltlinor (sorry Crille) och en utkarvad skĂ„ra skapades en lösning för att hindra sulorna frĂ„n att lossna ytterligare. Genom vila, stretching och tre frystorkade middagar intagna med tvĂ„ timmars mellanrum försökte vi nu ladda om inför morgondagens jaktstart.

PĂ„ söndagsmorgonen meddelade funktionĂ€rerna att den ordinarie banstrĂ€ckningen över Sydtoppen inte kunde genomföras pĂ„ grund av dĂ„ligt vĂ€der. Det blev lite snĂ€rjigt med att fĂ„ ihop Henkes skor, hinna med att skita och att rita in den alternativa strĂ€ckningen. VĂ„r vĂ€n och hĂ€ngivna supporter Tove i funktionĂ€rsteamet var farligt nĂ€ra ett nervsammanbrott nĂ€r vi i god tid (fem sekunder före start
) Ă€ntrade startfĂ„llan.

Tidig start och isande kall motvind pÄverkade tempot upp till den första kontrollen. Trots det lyckades vi utöka försprÄnget nÄgot. PÄ vÀg till andra kontrollen hade vi mÄnga att passera dÄ masstarten hade gÄtt 15 minuter före vÄr start. Upp till banans högsta punkt, i Kitteldalen, var vi i ledning. Vi förstod hÀr att tÀvlingsledningen fattat rÀtt beslut att inte lÄta strÀckningen gÄ över Kebnekaises topp. Redan hÀr vid 1200 meters höjd snöade det.

I utförslöpningen blev vi ganska snart omsprungna av ProffsPoolen (Martin Nyström och Henrik Persson) som var helt brutala nedför. Vid Kebnekaise fjÀllstation var deras lucka fyra minuter och till kontrollen efter fastnade vi i videsnÄr vilket bidrog till att luckan vÀxte till nÀstan sex minuter.

PÄ den ÄterstÄende strÀckan till Nikkaluokta försökte vi hÄlla ett bra och jÀmnt tempo för att hÄlla hela vÀgen. Vi fick inga indikationer pÄ om vi tappade eller tog in tid. UngefÀr sju kilometer före mÄl nÀr vi passerade en stor myr fick vi se Henrik och Martin 300-400 meter framför oss. DÄ lade vi upp taktiken. Det gÀllde att vara sÄ pigg som möjligt nÀr vi passerade dem och vi tryckte i oss varsin gel och fortsatte att trampa pÄ i trÀsket. Det gÀllde att inte förivra sig och gÄ ifatt för fort och nÀr vi tappade kontakten med dem i skogen blev vi lite missmodiga igen.

VÀl ute pÄ den sista lÀttlöpta traktorstigen var det bara att öka farten. Skulle vi hinna ikapp? Minuterna tickade pÄ och inga konkurrenter i sikte. Vid sista kontrollen ca tre kilometer frÄn mÄl var funktionÀrerna helt tysta. Vi gnetade pÄ i vÄrt tempo och ca en och en halv kilometer före mÄl fick vi syn pÄ dem 50 meter framför oss. Vi fick ny plötsligt förnyad energi. De försökte svara nÀr vi passerade men deras krafter tröt och avstÄndet till mÄl blev tillslut 49 sekunder till vÄr fördel. En grymt skön seger!

Henrik Vuorinen och PĂ€r Johansson
Team Uteliv/KolmÄrden Adventures
Lyckliga vinnare av FjÀllrÀven Extreme Marathon 2005.
Lyckliga vinnare av FjÀllrÀven Extreme Marathon 2005.
MÄlgÄng Dag 1.
MÄlgÄng Dag 1.
Matlagning i nattlÀgret.
Matlagning i nattlÀgret.
Segerintervju efter mÄlgÄng i Nikkaluokta.
Segerintervju efter mÄlgÄng i Nikkaluokta.
Henke "Sulan" Vuorinen visar upp sin sko.
Henke "Sulan" Vuorinen visar upp sin sko.
AIM Challenge KolmÄrden
KolmÄrden Adventures arrangerar 2024 AIM Challenges fjÀrde multisporttÀvling i KolmÄrden en destination som andas multisport Àventyr och upplevelser Mer info.

Ultimata KolmÄrden
18 maj 2024, Sveriges tuffaste privata tillstÀllning. Mer info.

Ultimata KolmÄrden, Hall of fame
HÀr finns resultaten frÄn alla Ärs Ultimata KolmÄrden, tillsammans med "Hall of Fame". Klicka för nedladdning av filenMer info.

Hyr Acronkanot
Vill du paddla snabbare?? Hyr silverpilen. Mer info.

© Kolmården Adventures 2024 info@kolmardenadventures.com